Soňa Hudecová - Podhorná: Kuriatko v kastrůlku

Autor: Ladislav Zachar | 28.11.2012 o 9:23 | Karma článku: 3,91 | Prečítané:  587x

Knihy vydavateľstva Kontakt sa venujú popularizácii tém, ktoré súvisia s medicínou, zdravým životným štýlom a kvalitnou gastronómiou. Ich autormi sú renomovaní odborníci. Gastronomické služby na Slovensku i v Čechách dobiehajú zameškané, zo šéfkuchárov sa utvára profesionálna špička a o kulinárske umenie, či už o oprášenú kuchyňu starých mám, trendové fusion, alebo spoznávanie neznámych etnických kuchýň, sa zaujíma čoraz viac amatérov.

Novinárka Ing. Soňa Hudecová-Podhorná sa zaoberá gastronómiou viac ako dvadsať rokov. Publikuje v desiatke slovenských všeobecných i odborných médií a v niekoľkých českých odborných periodikách. Patrí do tímu hodnotiteľov najprestížnejšieho slovenského systému tzv. mystery shopping reštaurácií a hotelov. Pripravila pre záujemcov, jednu z veľmi potrebných publikácii, ktoré na našom trhu chybali.

Tým že sa rodia ďalšie a ďalšie relácie o varení, vychádzajú desiatky kuchárskych knižiek a časopisov pre laikov aj profesionálov. No prax ukazuje, že aj keď sú naše jazyky príbuzné, pri užšie špecializovanej slovnej zásobe z gastronómie už priemerná znalosť jedného či druhého jazyka nestačí. A táto publikácia ju plne nahradzajuje.

Táto publikácia zapĺňa doterajšiu medzeru v slovníkovej literatúre a prináša prvý titul tohto druhu, ktorý dosiaľ na českom i slovenskom knižnom trhu chýbal. Prvé vydanie Výkladového slovníka gastronómie prináša viac než 5 200 slovenských a českých výrazov z oblasti gastronómie. Pomáha tak laikom i profesionálom zorientovať sa v kuchyni oboch krajín a porozumieť slovám, ktoré sú v oboch jazykoch odlišné. Každý záujemca o kuchyne oboch národov môže vďaka tomuto slovníku ľahšie čerpať z kníh, časopisov i internetových stránok v češtine i slovenčine. Publikácia zároveň ponúka viac než klasický slovník – mnohé heslá sú doplnené o zaujímavé fakty, skúsenosti českých a slovenských profesionálov, recepty národných i regionálnych špecialít, starodávne výrazy a synonymá. Obsahuje aj názvy jedlých húb, riečnych i morských rýb a plodov mora, bylín a korenín, či druhov mäsa. Keďže je slovník koncipovaný obojstranne, má široké použitie a nájde si svojich čitateľov medzi laikmi i profesionálmi v Čechách aj na Slovensku.

Tento výkladový slovník by nemal chýbať v knižnici žiadneho záujmecu o kulinárske zážitky. Ideálny typ na darček.

Recenzia na túto knihu nebola honorovaná.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

KOMENTÁRE

Renzi dal sám sebe mat. Dostala ho aj Európa?

Taliansky výsledok je politicky nepomerne ďalekonosnejší než rakúsky.

SVET

Taliansky premiér Renzi po prehre v referende podá demisiu

Hlasovanie zaznamenalo vysokú účasť.


Už ste čítali?