Soňa Hudecová - Podhorná: Kuriatko v kastrůlku

Autor: Ladislav Zachar | 28.11.2012 o 9:23 | Karma článku: 3,91 | Prečítané:  592x

Knihy vydavateľstva Kontakt sa venujú popularizácii tém, ktoré súvisia s medicínou, zdravým životným štýlom a kvalitnou gastronómiou. Ich autormi sú renomovaní odborníci. Gastronomické služby na Slovensku i v Čechách dobiehajú zameškané, zo šéfkuchárov sa utvára profesionálna špička a o kulinárske umenie, či už o oprášenú kuchyňu starých mám, trendové fusion, alebo spoznávanie neznámych etnických kuchýň, sa zaujíma čoraz viac amatérov.

Novinárka Ing. Soňa Hudecová-Podhorná sa zaoberá gastronómiou viac ako dvadsať rokov. Publikuje v desiatke slovenských všeobecných i odborných médií a v niekoľkých českých odborných periodikách. Patrí do tímu hodnotiteľov najprestížnejšieho slovenského systému tzv. mystery shopping reštaurácií a hotelov. Pripravila pre záujemcov, jednu z veľmi potrebných publikácii, ktoré na našom trhu chybali.

Tým že sa rodia ďalšie a ďalšie relácie o varení, vychádzajú desiatky kuchárskych knižiek a časopisov pre laikov aj profesionálov. No prax ukazuje, že aj keď sú naše jazyky príbuzné, pri užšie špecializovanej slovnej zásobe z gastronómie už priemerná znalosť jedného či druhého jazyka nestačí. A táto publikácia ju plne nahradzajuje.

Táto publikácia zapĺňa doterajšiu medzeru v slovníkovej literatúre a prináša prvý titul tohto druhu, ktorý dosiaľ na českom i slovenskom knižnom trhu chýbal. Prvé vydanie Výkladového slovníka gastronómie prináša viac než 5 200 slovenských a českých výrazov z oblasti gastronómie. Pomáha tak laikom i profesionálom zorientovať sa v kuchyni oboch krajín a porozumieť slovám, ktoré sú v oboch jazykoch odlišné. Každý záujemca o kuchyne oboch národov môže vďaka tomuto slovníku ľahšie čerpať z kníh, časopisov i internetových stránok v češtine i slovenčine. Publikácia zároveň ponúka viac než klasický slovník – mnohé heslá sú doplnené o zaujímavé fakty, skúsenosti českých a slovenských profesionálov, recepty národných i regionálnych špecialít, starodávne výrazy a synonymá. Obsahuje aj názvy jedlých húb, riečnych i morských rýb a plodov mora, bylín a korenín, či druhov mäsa. Keďže je slovník koncipovaný obojstranne, má široké použitie a nájde si svojich čitateľov medzi laikmi i profesionálmi v Čechách aj na Slovensku.

Tento výkladový slovník by nemal chýbať v knižnici žiadneho záujmecu o kulinárske zážitky. Ideálny typ na darček.

Recenzia na túto knihu nebola honorovaná.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Gašpar konšpirácie podporil, hoci ich má odhaľovať

Podpis pod vyhlásením plným dezinformácií by mal šéf polície podľa prezidenta Andreja Kisku vysvetliť. Vládni politici mlčia.

KOMENTÁRE

Policajný prezident podporuje zbrane namierené proti nám

Obhajoba Gašparovho nadriadeného Kaliňáka však neobstojí.

DOMOV

Danko pocítil silu slovenského hejtu a stále sa skrýva

Politické strany väčšinou diskusie na svojich stránkach čistia, ale nevypínajú.


Už ste čítali?